میکرونیدلینگ یا لیزر فرکشنال؟
میکرونیدلینگ و جوانسازی پوست با لیزر دو درمان زیبایی موثر برای کسانی هستند که به دنبال خلاص شدن از شر سلولهای مرده پوست و جوانتر کردن پوستشان میباشند. اما این دو روش، بسیار متفاوت هستند و در تمام شرایط و برای همه افراد مناسب نمیباشند.
در واقع تفاوت زیادی بین لیزر فرکشنال و میکرونیدلینگ وجود دارد و همه چیز به نحوه عملکرد این دو درمان بر میگردد. بر اساس طراحی، لیزرها از نور به عنوان انرژی استفاده میکنند. این مسئله به لیزر اجازه میدهد تا هدف خاصی را برای درمان در پوست دنبال کند (مانند رگهای قرمز شکسته یا لکههای قهوهای) بدون آنکه به بافت سالم اطراف آسیب برساند.
بنابراین لیزر فرکشنال، یک درمان بسیار انتخابی است. در مقابل میکرونیدلینگ، یک روش مکانیکی برای ایجاد هزاران کانال کوچک آسیب دیدگی در سراسر ناحیه درمان است که پوست را مجبور به التیام میکند. نتایج برای یک مشکل خاص انتخابی نیستند اما به دلیل ماهیت ایجاد کلاژن و ترناُور پوست، شما میتوانید بهبود را در بسیاری از مشکلات پوستی مشاهده کنید. هر دو روش درمانی برای رفع انواع خاصی از نگرانیهای پوستی مانند اسکار آکنه و جوانسازی استفاده میشوند. اما میکرونیدلینگ بهتر است یا لیزر فرکشنال؟
دریافت مشاوره برای لیزر فرکشنال
میکرونیدلینگ
این روش یکی از روش های نسبتا جدید به شمار می آید که با سوزن های بسیار ریز و قطر بسیار پایین روی پوست سوراخ های کوچکی ایجاد کرده که در زمان بهبود این سوراخ ها جای زخم و سایر مشکلات در سطح پوست نیز بهبود می یابد .
از میکرونیدلینگ برای جوانسازی و رفع چین و چروک ، درمان اسکار و رفع جای جوش ، رفع ترک هاش شکم و درمان زخم ، سوختگی و … استفاده می شود .
درمان جای جوش با میکرونیدلینگ با استفاده از یک پن صورت می گیرد . با پن می توان میزان ضربه ها ، طول سوزن و سایر موارد را بر اساس مشکل بیمار تعیین نمود . میزان نفوذ سوزن در پوست تا 3 میلی متر می تواند تنظیم شود . به همین دلیل کلاژن سازی بالایی در این روش وجود دارد .و در بهبودی اسکارهای قدیمی موثرتر هست و مراجعه کنندگان می توانند نتیجه دلخواه خود را ملاحظه نمایند .
لیزر فرکشنال
در لیزر فرکشنال نفوذی پذیری با توجه به نوع کاری که در ایران انجام می شود کم است و برای اینکه به لایه عمیق تر درم دسترسی پیدا کند باید از سطح اپیدرم لایه لایه پوست برداشته شود تا به عمق مورد نظر برسد و این یعنی زخم های بیشتر و دوران نقاهت طولانی تر و و احتمال بوجود امدن لک های بعد از التهاب قوی تر می شود .
تفاوت لیزر فرکشنال و میکرونیدلینگ
هر دو روش به منظور جوانسازی پوست و لایه برداری و همین طور درمان جای جوش و زخم مورد استفاده متخصصین پوست قرار می گیرند ولی با توجه به تحقیقات صورت گرفته این دو تفاوت هایی با یکدیگر دارند که در ادامه به کاربرد و عوارض هر کدام اشاره می شود.
نکات لازم بعد از میکرونیدلینگ
روش میکرونیدلینگ صورت روشی برای جوانسازی پوست و درمان جای زخم است. در این روش از سوزنهایی از جنس استیل ضد زنگ (Stainless Steel) برای تحریک دو ماده موثر در پوست استفاده میکنند. این دو ماده یکی کلاژن و دیگری الاستین است. به این وسیله، بافت پوست به اصطلاح از خواب بیرون میآید و شروع به جایگزین کردن بافت جدید میکند. مهمترین قسمت در انجام این ترفند زیبایی، مراقبتهای بعد از آن است که باعث تاثیر بیشتر این روش روی پوست شما میشود.
مزایای میکرونیدلینگ
- میکرونیدلینگ به دلیل نفوذپذیری بیشتر در عمق پوست دارای تاثیر بهتری می باشند . برخی مواقع ۳ میلی متر نفوذپذیری دارد .
- میکرونیدلینگ منجر به افزایش جریان خون و کلاژن سازی با سرعت بیشتری می شود .
- دوره نقاهت و رفع قرمزی حاصل از روش میکرونیدلینگ نسبت به لیزر فرکشنال بسیار کمتر می باشد .در میکرونیدلینگ زخمی وجود ندارد .
- لیزر فرکشنال ممکن است منجر به قرمزی و تیرگی پوست می شود .
- روش میکرونیدلینگ بدون درد و خونریزی انجام می شود .
- هزینه انجام میکرونیدلینگ نسبت به سایر روش های بسیار کم تر می باشد .
مزایای لیزر فرکشنال
همانطور که از نام آن پیداست، این روش از لیزرهای تخصصی CO2 برای هدف قرار دادن و درمان طیف گستردهای از مسائل مرتبط با پوست از جمله اسکار، زگیل، چین و چروک و نقایص عمیقتر پوست استفاده میکند.
مهمترین مزایای لیزر فرکشنال عبارتند از:
- اسکار و لکههای آکنه را بهبود میبخشد.
- چین و چروک را از بین میبرد.
- رنگ پوست پس از درمان یکنواخت خواهد بود.
- آسیبهای پوستی را ترمیم میکند.
- برای تمام گروههای سنی (بالای ۲۰ سال) قابل انجام است.
- درد و ناراحتی ناشی از آن قابل کنترل است.
- مناطق خاصی از پوست را هدف قرار میدهد.
- اغلب میتواند نتایج سریعتر، چشمگیرتر و ماندگارتری نسبت به میکرونیدلینگ ارائه دهد.
- مشکلات مربوط به خاصیت ارتجاعی، رنگ و بافت پوست را اصلاح میکند.
اگر مشکل پوستی خاصی دارید که میخواهید به آن بپردازید، به احتمال زیاد لیزر فرکشنال برای شما مناسبتر است زیرا در لایههای عمیقتری از پوست نفوذ میکند.
آیا لیزر فرکشنال برای جای جوش عارضهای دارد؟
لیزر فرکشنال به آرامی به پوست آسیب میزند تا روند بهبود طبیعی بدن را تحریک کرده و تولید کلاژن را افزایش دهد. لیزر فرکشنال یکی از بهترین روشهای درمانی برای از بین بردن جای جوش است. مزیت اصلی لیزر فرکشنال نسبت به سایر راه حلهای موثر اسکار آکنه این است که با حداقل میزان تهاجم انجام میشود.
از آنجایی که آسیب به پوست شما جزئی است، درمان با لیزر فرکشنال حداقل عوارض جانبی دارد. پس از اتمام جلسه، شما احتمالاً مقداری تورم، قرمزی و پوسته پوسته شدن را تجربه خواهید کرد که در عرض چند هفته برطرف خواهد شد.در برخی موارد ممکن است شاهد مقداری درد یا دلمه نیز باشید.
در موارد بسیار نادر نیز ممکن است فرد تحت درمان دچار سرخ شدن طولانی مدت پوست، عفونت و تیرگی پوست شود. البته با رعایت دستورات مراقبتی پزشک، احتمال بروز این عوارض جانبی به حداقل خواهد رسید.
لیزر فرکشنال برای لک صورت به چه اشخاصی توصیه نمیشود؟
لیز فرکشنال، یک روش موثر برای رفع مشکلات پوستی متعدد از جمله کک و مک و لکهای پوستی میباشد. با اینحال درمان لک با لیزر فرکشنال به برخی از افراد توصیه نمیشود. از جمله:
- خانمهای باردار
- افرادی که حساسیتهای پوستی شدید دارند.
- افراد مبتلا به عفونتهای پوستی
- افرادی که حساسیت شدید به نور دارند.
- افراد مبتلا به سرطان پوست
- افراد با پوستهای تیره (احتمال تغییر رنگ پوست پس از لیزر وجود دارد)
- افرادی که هنوز جوشهای فعال دارند.
- کسانی که به بیماری پوستی خاصی مبتلا هستند، به عنوان مثال لوپوس
- افرادی که دارای جراحتهای گسترده و زخمهای باز در صورتشان هستند.
- افراد مبتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت
- کسانی که از ایزوترتینوئین خوراکی استفاده میکنند (یا در ۶ ماهه گذشته از این دارو استفاده کردهاند)
آیا روش میکرونیدلینگ برای لک صورت عارضهای دارد؟
میکرونیدلینگ از سوزنهای ریزی استفاده میکند که با فشار یا پالسهای ملایم به پوست برخورد میکنند و هزاران زخم میکرودرمال ایجاد مینمایند. این آسیبهای میکرودرمال، سیگنالی را به پوست میفرستد تا روند بهبودی را آغاز کند، تولید کلاژن را افزایش دهد و سلولهای پوستی سالم را بهبود بخشد. از آنجایی که این فرآیند به پاسخ پوستی سالم متکی است، بهتر است در بیماران جوانتری که احتمالاً چرخه تجدید سلولی سریعتری دارند، استفاده شود.
استفاده از میکرونیدلینگ برای رفع لک صورت میتواند با یکسری عوارض جانبی همراه باشد که اکثر آنها در کوتاه مدت رفع میشوند. از جمله:
- پیگمنتاسیون (تجمع رنگدانههای پوستی)
- عفونت
- خراشیدگی
- ایجاد لک جدید
- التهاب و قرمزی پوست
- خشک شدن پوست
- خارش پوست
میکرونیدلینگ یک روش مقرون به صرفه است و نتایج آن به سرعت آشکار میشوند. عوارض جانبی آن کمتر است و دوره نقاهت کوتاهتری نسبت به لیزر دارد. به طور کلی میکرونیدلینگ جنبه پیشگیرانه داشته و برای تقویت پوست و کلاژن سازی موثرتر است. در واقع نتایج حاصل از میکرونیدلینگ ظریف بوده و مستلزم انجام چندین جلسه درمانی است. اما اگر مشکل پوستی خاصی دارید که میخواهید به آن رسیدگی کنید (مانند جای جوش)، بهتر است درمان قویتری مانند لیزر فرکشنال را امتحان نمایید. درست است که عوارض ناشی از لیزر درمانی بیشتر و دوره نقاهت آن طولانیتر است (بهبودی حدود ۲ تا ۳ ماه بعد از لیزر مشاهده میشود) اما نتایج این درمان چشمگیرتر از میکرونیدلینگ بوده و ماندگاری طولانیتری دارد.
لیزر فرکشنال که به لیزر جای جوش نیز معروف است، از پرتوهای باریک نور برای نفوذ به لایههای عمیقتر پوست و تحریک کلاژن سازی میشود. درمان با لیزر فرکشنال مورد تأیید FDA است و نسبت به سایر درمان های لیزر، ایمنتر و سریعتر میباشد.
اگرچه اکثر بیماران کاندیدهای مناسبی برای میکرونیدلینگ هستند اما این روش در برخی مواد منع مصرف دارد.
میکرونیدلینگ روشی کم تهاجمی است، با این حال آسیبهای ریزی به پوست وارد میکند و ضروری است که پوست عاری از هر یک از اختلالات زیر باشد:
- اگزما
- روزاسه
- پسوریازیس
- کراتوز خورشیدی
- خالهای برآمده یا تگهای پوستی
- زگیل یا تبخال
- آکنه فعال
- کلوئید
در صورت وجود هر یک از اختلالات فوق، انجام میکرونیدلینگ توصیه نمیشود زیرا میتواند وضعیت بیمار را بدتر کند.
همچنین توجه به این نکته مهم است که بیماران دیابتی یا بیمارانی که از داروهای رقیق کننده خون یا داروهای ضد انعقاد استفاده میکنند نیز کاندید مناسبی برای این روش نیستند. همچنین میکرونیدلینگ هرگز نباید روی ضایعات برجسته یا باز انجام شود.
متأسفانه لیزر فرکشنال نیز برای همه مناسب نیست. به افرادی که جوشهای گسترده، زخمهای باز یا هر گونه عفونت روی صورت دارند توصیه میشود از این روش جوانسازی پوست دوری کنند. افرادی که ایزوترتینوئین خوراکی مصرف میکنند نیز باید از این روش اجتناب نمایند زیرا میتواند برای سلامتی و ایمنی آنها مخاطره آمیز باشد.
اگر بیماریهای مزمن (مانند دیابت و فشار خون بالا) دارید، باید قبل از اقدام برای لیزر با پزشک متخصص مشورت کنید. افرادی که تحت شیمی درمانی هستند و یا سابقه اختلالات خونریزی دارند نیز نباید از لیزر فرکشنال استفاده کنند.
افراد دارای آکنه فعال، چین و چروکهای عمیق و افتادگی بیش از حد پوست ،کاندید مناسبی برای لیزر فرکشنال نیستند.
بیمارانی که رنگ پوست بسیار تیرهای دارند، در معرض ریسک بیشتری برای بهبودی با رنگدانههای تیرهتر (هیپرپیگمانتاسیون) هستند و به همین دلیل معمولا لیزر برای آنها تجویز نمیشود.
اگر سابقه بهبود ضعیف زخم دارید (مثلاً به خاطر دیابت)، مستعد ابتلا به اسکارهای کلوئیدی یا هیپرتروفیک هستید، سیگار میکشید یا سیستم ایمنی ضعیفی دارید، حتما قبل از تصمیم گیری نهایی در مورد انجام لیزر با یک پزشک متخصص مشورت نمایید.
افراد بالای بیست سال میتوانند از این روش استفاده کنند.
دوران نقاهت میکرونیدلینگ کوتاهتر است.
خیر. توصیه میشود درمان را بعد از پایان بارداری انجام دهید.
خیر. این درمان برای افرادی که جوشهای فعال دارند مناسب نیست.
هزینه میکرونیدلینگ کمتر از لیزر فرکشنال است.
خیر. این درمان به افرادی که دارای کلوئید هستند، توصیه نمیشود.
بله، اما این عوارض طبیعی هستند و پس از چند روز رفع میشوند.
در گذشته عنوان میشد که افرادی که ایزوترتینوئین خوراکی را در شش ماه گذشته مصرف کردهاند نمی توانند لیزر انجام دهند که طبق مطالعات جدید و رفرنس های جدید انجام لیزر فرکشنال در حین مصرف رواکوتان یا ایزوترتینویین موردی ندارد و منعی ندارد.
در گذشته عنوان میشد که افرادی که ایزوترتینوئین خوراکی را در شش ماه گذشته مصرف کردهاند نمی توانند لیزر انجام دهند که طبق مطالعات جدید و رفرنس های جدید انجام لیزر فرکشنال در حین مصرف رواکوتان یا ایزوترتینویین موردی ندارد و منعی ندارد.
سخن پایانی
اگرچه میکرونیدلینگ و لیزر فرکشنال میتوانند مشکلات پوستی مشابه را درمان کنند، اما این کار را به روشهای مختلفی انجام میدهند. لیزرهای فرکشنال از انرژی گرمایی برای نفوذ به لایههای پوست، گرم کردن بافتها و تحریک پاسخ درمانی استفاده میکنند. از سوی دیگر، میکرونیدلینگ از سوزنهای نازک برای ایجاد میکرو کانالها در پوست استفاده میکند و بدون ایجاد آسیب حرارتی به بافتها یا اپیدرم محافظ، پاسخ درمانی را تحریک مینماید. لیزر فرکشنال نسبت به میکرونیدلینگ، روش تهاجمیتری است، دوره نقاهت طولانیتری دارد، با هزینه بالاتری انجام میشود و نتایج ماندگارتری ارائه میدهد.
هر دوی این درمانها میتوانند نتایج ظاهری مطلوبی ارائه دهند. با این حال، از آنجایی که روش لیزر فرکشنال در سطح عمیقتری به پوست نفوذ میکند، برای بیمارانی که مشکلات پوستی جدیتری دارند، بهتر است. در حالی که میکرونیدلینگ برای بیمارانی که مشکلات سبک تا خفیف را تجربه میکنند، مناسبتر میباشد. لیزر فرکشنال به تنهایی یک درمان بسیار موثر برای بیمارانی است که به دنبال نتایج چشمگیر جوانسازی پوست هستند. میکرونیدلینگ اغلب با یک درمان دیگر یا مجموعهای از درمان های زیبایی ترکیب میشود تا به بهبود کلی ظاهر پوست شما کمک کند.
برای انجام هر یک از این دو روش باید شرایط لازم را داشته باشید. پزشک پس از ارزیابی پوست و بررسی تاریخچه پزشکی شما تشخیص میدهد که کدام روش برایتان مناسبتر است و آیا اصلا واجد شرایط دریافت این درمانها هستید یا خیر.